Diabetično stopalo je eden glavnih zapletov pri sladkorni bolezni. Razjeda stopala bo prizadela med 19 – 34 % vseh bolnikov s sladkorno boleznijo. Diabetična razjeda na stopalu, ki jo bolniki pogosto podcenjujejo ali celo ne prepoznajo, lahko povzroči zaplete, kot je okužba ali v najslabšem primeru amputacija.
Po amputaciji pričakovana življenjska doba bolnikov v 70 % primerov ne preseže 5 let, kar je manj kot pričakovana življenjska doba za nekatere vrste karcinoma. S pravilno preventivo pa se lahko diabetičnim razjedam izognemo.
Kaj povzroča diabetične razjede na stopalih?
Sladkorna bolezen ne povzroča le neravnovesja krvnega sladkorja. Povzroča tudi dva pojava, ki povečata tveganje za diabetično razjedo na stopalu:
- Prizadeti so distalni živci, zlasti glede izgube občutka v stopalih. Zato bolniki le redko čutijo, da imajo razjedo (nevropatska razjeda).
- Arterije so zamašene, kar naposled privede do nezadostnega pretoka krvi (ishemična razjeda).
V treh od štirih primerov je diabetično stopalo povezano z nošenjem neudobne obutve, s poškodbo zaradi napačno postriženih nohtov, z opeklinami ali odrgninami ali z razpokami na podplatih.
Dlje kot je razjeda odprta, večje je tveganje za okužbo. V ekstremnih primerih lahko privede do amputacije.
Kaj je diabetično stopalo?
Diabetično stopalo, ki je posledica manjše poškodbe (ki jo lahko povzroči kar koli, od preproste ureznine do nošenja neudobne obutve), ima lahko tri oblike:
- Nevropatska razjeda. Pojavi se na prstih ali pod stopalnim lokom, kot perforantna razjeda stopala ali na sklepu stopala. Ta razjeda se začne z otiščancem ali kurjim očesom. Pojavi se izguba občutka (za bolečino in toploto), rana ima izrazite robove, koža je suha. Pravzaprav sladkorna bolezen povzroči nevropatijo, ki prizadene senzorične in motorične živce, kar oslabi konice spodnjih okončin. Pacientovo stopalo se deformira, nohti pa postanejo ukrivljeni kot kremplji. Izguba občutka v stopalu lahko bolniku celo prepreči, da bi občutil, da ima razjedo, ki se nato lahko hitro okuži.
- Ishemična razjeda, povezana je z okvaro perfuzije. Pretežno se pojavi na konicah prstov, na peti ali na robu stopala. Koža je razpokana, bleda ali modrikasta. Stopalo je na otip hladno in boleče, bolnik pa lahko občuti samo zbadanje ali srbenje. Razjeda je lahko rumena, rdeča, rožnata ali celo črna, če je nekrotična. Glede na stopnjo napredovanja, je razjeda lahko različnih barv.
- Nevroishemična razjeda, povezana s nevropatijo in ishemijo. Razjeda nastane na robu stopala, na konicah nožnih prstov ali celo pod nohti. Prvi znak je na splošno otiščanec, ki nastane zaradi ponavljajočega se drgnjenja stopal v preozkih ali pretesnih čevljih.
Pri odraslih je velika verjetnost, da se bo skupaj z razjedo pojavila tudi okužba, kjer rano napadejo bakterije. Diabetično stopalo je eden izmed najpogostejših vzrokov za amputacijo.
Preprečevanje diabetične razjede na stopalu
Francoski neodvisni zdravstveni organ, Haute Autorité de Santé, je opredelil sistem ocenjevanja podiatričnega tveganja za prilagoditev zdravljenja.
Ocena stopal se uporablja za oceno stopnje tveganja v skladu z naslednjo klasifikacijo:
Stopnja 0: brez senzorične nevropatije
Stopnja podiatričnega tveganja 0 pomeni, da v stopalih ni izgube občutljivosti. Upoštevati je treba standardna pravila higiene, kot je nošenje primerne in udobne obutve ali izogibanje maceraciji (noge morajo biti ustrezno osušene, izogibati se je treba sintetičnim nogavicam) in travmatske tretmaje (npr. uporaba skalpela). Posebej pomembno je čim bolj uravnotežiti bolnikovo sladkorno bolezen in nadzorovati vse dejavnike tveganja (npr.: kajenje, arterijska hipertenzija, holesterol ipd.).
Stopnja 1: izolirana senzorična nevropatija
Poleg priporočil za stopnjo 0 lahko upoštevate tudi spodnje nasvete za stopnjo 1 podiatričnega tveganja:
- Če je razjeda zelo boleča ali neprijetna, se morajo bolniki pogovoriti z zdravstvenim osebjem. Uravnavanje bolnikovega krvnega sladkorja lahko prinese olajšanje, prav jemanje ustreznih zdravil.
- Če je posledica razjede izguba občutka, mora bolnik vsak dan pregledati svoja stopala, da bi odkril morebitne razjede, ki lahko sicer ostanejo neopažene.
Če bolnik opazi razjedo, je nujno čimprej obiskati zdravnika, tudi če razjeda ni boleča. Še posebej pomembno je, da ne poškodujete stopal z uporabo abrazivnih ali jedkih sredstev, z nošenjem neudobnih čevljev ali z boso hojo. Za zelo suha stopala je priporočljivo vsakodnevno nanašanje vlažilne kreme. Potreben je učinkovit nadzor bolnikove sladkorne bolezni, da se prepreči poslabšanje nevropatije.
Stopnja 2: senzorična nevropatija z arteriopatijo spodnjih okončin in/ali deformacijo stopala
in
Stopnja 3: anamneza razjede ali amputacije
Ta stopala z visokim tveganjem (stopnja 2 in stopnja 3) zahtevajo večjo previdnost bolnikov in aktivne ukrepe za preprečevanje razjed. Podiatri ali medicinske sestre lahko odstranijo hiperkeratozo (kalus). Podiatri/pedikerji/ortologi lahko izdelajo ortopedske opornice ali vložke za popravljanje deformacij.
Včasih, če je stopalo močno deformirano, morajo bolniki nositi posebej izdelane čevlje. Če je prizadeta arterija, bo morda potrebna revaskularizacija.
Zdravljenje
Diabetično stopalo zahteva hitro in celovito zdravljenje za zmanjšanje tveganja različnih zapletov. Ne glede na njeno velikost, mora razjedo skrbno spremljati multidisciplinarni tim. Koristno je nošenje pripomočkov za zmanjšanje pritiska.
To pomeni, da kakršna koli teža na stopalu ne bo pritiskala neposredno na razjedo, pritisk zaradi hoje pa je mogoče učinkovito porazdeliti, da se rana ne poslabša.
Ključna je uporaba ustrezne obloge. Obloga mora biti namenjena pospeševanju celjenja in mora zaščititi rano in okoliško kožo med celjenjem.
Istočasno je treba spremljati sladkorno bolezen, pridružene bolezni in paziti na ustrezno prehrano.
Kako pa v nadaljevanju?
70 % zaceljenih razjed na diabetičnem stopalu se v roku 5 let povrne.
- Bolniki s sladkorno boleznijo lahko zmanjšajo tveganje za ponovitev bolezni z upoštevanjem:
- Nošenje obutve, ki je prilagojena obliki stopala, vedno z nogavicami.
- Nikoli ne hodite bosi .
- Redna pedikura pri specialistu.
- Spremljanje splošnega zdravja stopal (z ogledalom za pregled).
- Skrbno spremljanje ravni krvnega sladkorja in upoštevanje diete.
- Vsakodnevno umivanje stopal z milom in vodo, ne pozabite posušiti predela med prsti in uporabiti vlažilno kremo, da bo koža ostala gladka in prožna.
- Izogibajte se uporabi termoforja ali drugih pripomočkov za ogrevanje stopala.